Make your own free website on Tripod.com

BULETIN ONLINE (HOME) 

Bil 7     Mac '2000

Zulhijjah 1420H

Mimbar Al-Syumul | Kisah Benar Seorang Wanita Yang Koma di Mekah

MAKLUMAN

PROGRAM HARI RAYA AIDIL ADHA 1420H
(16/3/2000-Khamis)
8.00 pagi Sembahyang Sunat
Aidil Adha.
9.00 pagi Penyembelihan
Lembu Korban.
12.00 t
/hari Pengagihan Daging Lembu Korban.

MAJLIS ILMU
(di Surau Al-Syumul)

Isnin - Kuliah Tafsir
(lepas solat Maghrib)

Selasa - Usrah Mingguan
(lepas solat Isyak)

Rabu - Kuliah Tauhid
(lepas solat Maghrib)

Khamis - Bacaan Yaasin/Tahlil
(lepas solat Maghrib)

Sabtu - Usrah Muslimat
(jam 5.00 petang)

GOTONG ROYONG PENYEMBELIHAN LEMBU KORBAN

Tarikh : 16hb. Mac 2000
Hari     : Khamis
Masa    : 9.00 pagi
Tempat : Surau Al-Syumul
Bilangan korban : 4 ekor lembu
.

Ahli kariah Bandar Rinching yang beragama Islam dijemput hadir.

mimbar
Assalamualaikum w.b.t.
Muslimin dan Muslimat yang dirahmati dan dilindungi oleh Allah, khususnya jamaah kariah Bandar Rinching.
mimbar.gif (6137 bytes)

Mimbar Al-Syumul kali ini ingin menyentuh satu fenomena yang banyak melanda kita kaum muslimin. Ramai di antara kita apabila diajukan pertanyaan "kenapa tidak ke Surau?". Jawapan yang diberikan ialah "saya sibuk". Betulkah kita sibuk? Atau ia hanya alasan untuk sebab yang lain? Jika kita terlalu sibuk, apakan daya. Pada hakikatnya semua kita bekerja dan dikejar oleh kesibukan. Akan tetapi mengapa masih ramai di antara kita yang bekerja dan dikejar kesibukan masih mampu meluangkan masa untuk ke rumah Allah? (sekurang-kurangnya sekali seminggu). Jika mereka boleh, mengapa tidak kita ?

Bersama keluaran ini Mimbar Al-Syumul ingin mengajak Muslimin untuk sama-sama bertanya :-

Tanyakan diri kita adakah kita terlalu sibuk (untuk urusan dunia) hinggakan pada hari cuti pun kita tak berkesempatan untuk mengunjungi rumah Allah.

Tanyakan diri kita tidakkah boleh kita korbankan sedikit masa kita untuk bersama-sama jemaah lain memakmurkan Surau kita.

Hanya diri kita sendiri yang mampu menjawab segala soalan ini. Apapun Mimbar Al-Syumul melihat hanya terdapat satu penyelesaian kepada fenomena "sibuk" yang kita perkatakan "hendak seribu daya".

Sempena kedatangan Hari Raya korban ini marilah kita bermuhasabah memperbaiki diri. Marilah kita melakukan sedikit pengorbanan masa. Marilah kita pergunakan masa yang ada di dunia ini untuk menggandakan sebanyak mungkin pahala kebaikan untuk hari akhirat kita. Insya Allah.

Surau adalah untuk kita; orang Islam. Sekian sahaja dari Mimbar Al-Syumul.

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha. Wassalam.


Mimbar Al-Syumul | Kisah Benar Seorang Wanita Yang Koma di Mekah | Kembali ke atas | Kembali ke atas

  •  

 

kisahbenar
Kisah Benar Seorang Wanita Yang Koma di Mekah
- dipetik dari Majalah Mastika keluaran Januari '98.

Assalamualaikum muslimin/muslimat,

Secebis kisah untuk sama-sama kita buat pedoman dan panduan dalam menjalani kehidupan kita sehari-hari. Cerita ini adalah kisah benar yang diceritakan oleh Haji Mazlan Nasron(salah
seorang yang selalu menguruskan jemaah haji ditanah suci Mekah).
      Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah dan membantu ayah saya menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik.  Bagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.  Ianya berlaku kepada seorang wanita yang berusia di pertengahan 30-an
.

   Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji.  Ketika itu umur saya 20 tahun dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah.  Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester.  Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di sekolah agama gunung semanggol, Perak.  keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggal dengan nenek saya di Perak.

Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji  Nasron untuk menguruskan jemaah haji dan umrah memandangkan saya  adalah anak sulung dalam keluarga.

Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wanita tersebut dan  rombongan haji di lapangan terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas.  semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji.  Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah.  Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar hinggalah kami sampai di Madinah.

Setiba di Madinah, semua orang turun dari bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wanita terbabit dimana tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecahkan bumi Madinah, tiba-tiba wanita itu tumbang tidak sedarkan diri.
      Sebagai orang yang dipertanggungjawabkan mengurus jemaah itu, saya pun bergegas menuju ke arah wanita berkenaan.  "kakak ni sakit," kata saya pada jemaah-jemaah yang lain.  Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas.  Semua jemaah nampak panik dengan apa yang
sedang berlaku.
      "badan dia panas dan menggigil.  kakak ni tak sedarkan diri, cepat tolong saya...kita bawa dia ke hospital," kata saya.  Tanpa membuang masa, kami mengangkat wanita tersebut dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ.  Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masing-masing.
      Sampai di hospital madinah, wanita itu masih belum sedarkan diri.  berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal. Sehinggalah ke petang, wanita itu masih lagi koma.
      Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan.  saya terpaksa meninggalkan wanita tersebut terlantar dihospital berkenaan. namun dalam kesibukan menguruskan jemaah,
saya menghubungi hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wanita tersebut.  Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak  sedarkan diri.  Selepas dua hari, wanita itu masih juga tidak sedarkan diri.  Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu. memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wanita itu dihantar ke hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapat kan rawatan lanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital Madinah.  Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil.
      Jadual haji mesti diteruskan. kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji.  Selesai haji, sekali lagi saya  pergi ke Jeddah.  Malangnya, bila sampai di hospital King Abdul  Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wanita tersebut masih  koma.  Bagaimanapun, kata doktor, keadaannya stabil.  Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di  hospital.
      Selepas dua hari menunggu, akhirnya wanita itu membuka matanya.  Sari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya, tapi sebaik saja terpandang wajah saya, wanita  tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak-esak.  Sudah tentu saya terkejut sebab saya ni bukan muhrimnya.  Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis?
      Saya bertanya kepada wanita tersebut, "kenapa kakak menangis?  "Mazlan ...kakak taubat dah lan.  kakak menyesal, kakak takkan buat lagi benda-benda yang tak baik.  Kakak bertaubat,  betul-betul taubat."
     "kenapa pulak ni kak tiba-tiba saja nak bertaubat?"  tanya  saya masih terpinga-pinga.  Wanita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu. Seketika kemudian dia bersuara, menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian, cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh kita semua.
      Katanya, "Mazlan, kakak ni sudah berumah tangga, kahwin dengan lelaki orang putih.  Tapi kakak silap.  Kakak ini cuma Islam pada nama dan keturunan saja.  Ibadat satu apa pun kakak tak buat.  Kakak tak sembahyang, tak puasa, semua amalan ibadat  kakak dan suami kakak tak buat.  Rumah kakak penuh dengan botol  arak.  Suami kakak tu kakak sepak terajang, kakak pukul-pukul  saja," katanya tersedu-sedan.
      "habis yang kakak pergi haji ini?"
      "yalah...kakak tengok orang lain pergi haji, kakak pun  teringin juga nak pergi."
      "jadi apa sebab yang kakak menangis sampai macam ni sekali. Ada sesuatu ke yang kakak alami semasa sakit?" tanya saya lagi.
      Dengan suara tersekat-sekat,wanita itu menceritakan,  "Mazlan...Allah itu maha besar, maha agung, maha kaya.  Semasa  koma itu, kakak telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah kakak buat selama ini.
    "betul ke kak?" tanya saya, terkejut.
    "betul Mazlan. semasa koma itu kakak telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada kakak.  Balasan azab  Lan, bukan balasan syurga.  kakak rasa seperti diazab di neraka.
      "kakak ni seumur hidup tak pernah pakai tudung.  sebagai  balasan, rambut kakak di tarik dengan bara api.  sakitnya tak  boleh nak kakak ceritakan macam mana pedihnya.  menjerit-jerit  kakak minta ampun minta maaf kepada Allah.
      "bukan itu saja, buah dada kakak pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat drp bara api, kemudian ditarik ke  sana-sini...putus, jatuh ke dalam api neraka.  buah dada kakak  rentung terbakar, panasnya bukan main.  kakak menjerit,  menangis kesakitan.  kakak masukkan tangan ke dalam api itu dan  kakak ambil buah dada tu balik."
Tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikannya wanita itu terus bercerita. menurutnya lagi.  Setiap hari dia diseksa, tanpa henti, 24 jam sehari. dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih.
      Dengan suara tersekat-sekat, dengan air mata yang makin banyak bercucuran, wanita itu meneruskan ceritanya. "hari-hari kakak diseksa. bila rambut kakak ditarik dengan bara api, sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala.  panasnya pula menyebabkan otak kakak terasa seperti menggelegak.  Azab itu cukup pedih...pedih yang amat sangat...tak boleh nak diceritakan."
      Sambil bercerita, wanita itu terus meraung, menangis teresak-esak.  nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu.  Saya pula terpegun, kaget dan menggigil mendengar ceritanya.  begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar.
      "Mazlan...kakak ni nama saja Islam, tapi kakak minum arak, kakak main judi dan segala macam dosa besar.  kerana kakak suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah. Semasa tidak sedarkan diri itu kakak telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam. tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja.  Tapi kakak perlu makan buah-buah itu sebab kakak betul-betul lapar.
    "bila ditelan saja buah-buah itu,  duri-durinya menikam kerongkong kakak dan bila sampai ke perut, ia menikam pula perut  kakak.  Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya,  inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita  "habis saja buah-buah itu kakak makan, kakak diberi pula makan bara-bara api.  bila kakak masukkan saja bara api itu  ke dalam mulut, seluruh badan kakak rasa seperti terbakar hangus.  Panasnya cuma Allah saja yang tahu.  Api yang ada di dunia ini  tidak akan sama dengan kepanasannya.
      "selepas habis bara api, kakak minta minuman, tapi...kakak dihidangkan pula dengan minuman yang dibuat dari nanah.  baunya cukup busuk.tapi kakak terpaksa minum sebab kakak sangat dahaga.  semua terpaksa kakak lalui...azabnya tak pernah rasa, tak pernah kakak alami sepanjang kakak hidup di dunia ini."
      Saya terus mendengar cerita wanita itu dengan tekun.  terasa sungguh kebesaran Allah.
      "masa diazab itu, kakak merayu mohon kepada Allah supaya berilah kakak nyawa sekali lagi, berilah kakak peluang untuk hidup sekali lagi. tak berhenti-henti kakak memohon. kakak kata
kakak akan buktikan bahawa kakak tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu.
Kakak berjanji tak akan ingkar perintah Allah akan jadi umat yg soleh.  kakak berjanji kalau kakak dihidupkan semula, kakak akan tampung segala kekurangan dan kesilapan kakak dahulu, kakak akan  mengaji, akan sembahyang, akan puasa yang selama ini kakak tinggalkan."
      Saya termenung mendengar cerita wanita itu.  benarlah, Allah itu maha agung dan maha berkuasa.  Kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya.  Kalau baik amalan kita maka
baiklah balasan yang akan kita terima. Kalau buruk amalan kita, maka azablah kita di akhirat kelak.  Alhamdulillah, wanita itu  telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah.
     "ini bukan mimpi mazlan.  kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali.  kakak bertaubat mazlan, kakak tak akan  ulangi lagi kesilapan kakak dahulu.  kakak bertaubat...kakak
taubat nasuha,"katanya sambil menangis-nangis.
      Sejak itu wanita berkenaan benar-benar berubah.  Bila saya  membawanya ke Mekah, dia menjadi jemaah yang paling warak. amal ibadahnya tak henti-henti.  Contohnya, kalau wanita itu  pergi ke masjid pada waktu Maghrib, dia cuma akan balik ke biliknya semula selepas sembahyang Subuh.
     "kakak...yang kakak sembahyang teruk-teruk ni kenapa.  kakak kena jaga juga kesihatan diri kakak.  Lepas sembahyang Isyak tu kakak baliklah,  makan nasi, berehat..." tegur saya.
      "tak apalah Mazlan. kakak ada bawa buah kurma. bolehlah  kakak makan semasa kakak lapar."  menurut wanita itu, sepanjang berada di dalam Masjidil Haram, dia mengqadakan semula sembahyang yang ditinggalkannya dahulu.  selain itu dia berdoa, mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya.
      Saya kasihan melihatkan keadaan wanita itu, takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula.  Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan  hingga mengabaikan kesihatannya.
      "tak boleh Mazlan.  kakak takut...kakak dah merasai pedihnya azab tuhan.  Mazlan tak rasa, Mazlan tak tau.  kalau Mazlan dah merasai azab itu, Mazlan juga akan jadi macam kakak.  kakak betul-betul bertaubat."
      Wanita itu juga berpesan kepada saya, katanya, "Mazlan, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Mazlan ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung. cukuplah kakak seorang saja yang merasai seksaan itu, kakak tak mau wanita lain pula jadi macam kakak.
     
"semasa diazab, kakak tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wanita Islam yang sengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya, maka dia diberikan satu dosa.  Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakai ini, bermakna kakak mendapat 10 dosa.
      "tapi mazlan, rambut kakak ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. ... kalau seorang tengok rambut kakak, ini bermakna beribu-ribu dosa yang kakak dapat.  kalau 10 orang tengok, macam mana?  kalau 100 orang tengok?  itu sehari, kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam kakak ni?  Allah...
      "kakak berazam, balik saja dari haji ini, kakak akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami akak sembahyang, puasa,  mengaji, buat ibadat.  akak nak ajak suami pergi haji.  Seperti  mana kakak, suami kakak tu islam pada nama saja.  tapi itu semua kesilapan kakak.  Kakak sudah bawa dia masuk Islam, tapi kakak tak bimbing dia.  bukan itu saja, kakak pula yang jadi seperti orang  bukan islam."
      Sejak balik dari haji itu, saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wanita tersebut.  bagaimanapun, saya percaya dia  sudah menjadi wanita yang benar-benar solehah.  adakah dia berbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma? tidak.  saya percaya dia bercakap benar.  jika dia berbohong, kenapa dia berubah dan bertaubat nasuha?  Satu lagi, cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan nabi dalam Al-Quran dan Hadis.  Adakah ia bercanggah?

Benar, apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik, tapi bukankah soal dosa dan pahala, syurga dan neraka itu perkara ghaib?  Janganlah bila kita sudah meninggal dunia, bila kita sudah diazab barulah kita mahu percaya bahawa "oh... memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan.  aku menyesal"... itu dah terlambat.

Mimbar Al-Syumul | Kisah Benar Seorang Wanita Yang Koma di Mekah | Kembali ke atas

Hakcipta 2000 Surau Al-Syumul Bandar Rinching, Semenyih, Selangor Darul Ehsan.
All rights reserved. Site by : azezul@tm.net.my

Latest update : Friday, January 26, 2001 12:29:25 PM